Varukorg

FUNKISKÖK
0

Ytbehandling & målning

Här kan du även ladda ner våra monteringsanvisningar som en PDF.

1. Grundarbete

Alla våra moduler i Lilla Funkiskök levereras helt obehandlade. Alla ytor är grundslipade men ett ännu finare resultat kan uppnås genom att slipa med ett ännu finare slippapper. Lämplig kornstorlek för detta kan vara 180 eller 240. Med i din beställning finns även en tub snickerispackel som kan användas på avvikelser i materialet.

Om du vill ha ett extra fint slutresultat monterar du av dörrar och lådfronter och målar dessa separat. Tänk på att återmontera alla beslag och skruvar där de suttit tidigare när du målat klart. Det är viktigt att du målar dörrarna både på insidan och utsidan. Gör gärna detta under så kort tidsrymd som möjligt. Detta för att dörrarna annars kan slå sig. Dörrar och lådfronter kan givetvis även lämnas in på sprutlackering. Observera att luckor i furulamell inte kan sprutlackeras utan måste alltid penselmålas.
Allt måleriarbete startar med rena, dammfria och torra ytor. Utgångspunkten är att du skall måla modulernas synliga utsidor. Vill du använda en maskeringstejp skall du välja en av god kvalitet som är anpassad för rena träytor. Välj för färgen lämpliga penslar att stryka ut färgen med. (Tänk även på att våra dörrar måste målas både på ut och insida för att inte slå sig.) När grundfärgen torkat är det vanligt att fler avvikelser blir synliga. Spackla dessa igen och slipa lätt. Det är viktigt att även lägga ett lager grundfärg på dessa nya spacklingar för att färgen inte skall suga ojämnt på underlaget. Slipa av all grundfärg lätt med tex 180 eller 240 slippapper. Gör alla ytor rena, dammfria och torra igen.

2. Shellack & slipa

Första momentet är att använda spritbaserad kvistlack på alla kvistar och mörka partier i din furustomme. Det finns även vattenbaserad kvist-lack men denna rekommenderar vi inte. Kvistlacken torkar fort och det är aldrig fel att lägga dubbla lager kvistlack. Om du hoppar över detta moment är det lätt att alla dina kvistar ”blöder” igenom din färg. Även om du applicerar mer färg kommer detta inte att hjälpa då kvisten ”aktiveras” så fort färgens lösningsmedel kommer i kontakt med den.

Spackla nu de avvikelser som finns på dina synliga ytor som skall målas. Avvikelser på insidan av modulen låter du vara. Slipa av efter rekommenderad torktid och gör dina ytor på nytt rena, dammfria och torra.

3. Grundmåla & slipa

Nästa moment är att lägga på ett lager grundfärg av den färgtyp du valt. Oavsett vilken färgtyp du väljer är det viktigt att den är anpassad för snickerier inomhus och för underlaget trä. Följ instruktionerna noga från respektive färgleverantör.

4. Snickerifärg

Nästan alla färgleverantörer rekommenderar två lager färdigstrykningsfärg efter detta. Följ respektive färgleverantörs rekommendationer noga. Välj för färgen lämpliga penslar att stryka ut färgen med. Även efter första lagret färdigstrykningsfärg slipar du av ytan lätt med slippapper 180 eller 240. Gör på nytt ytorna rena, dammfria och torra igen. Lägg sedan ditt sista lager färdigstrykningsfärg. Låt torka.

5. Insidan av modulen

Vi rekommenderar att skydda insidan av ditt kök med exempelvis paraffinolja eller annan klar möbelolja. Välj gärna en giftfri sådan då det är vanligt att förvara livsmedel i sina skåp. Lägg på ett flödigt lager, det räcker fint för att insidan ska få åldras vackert över tid. Använd en väl fuktad trasa, svamp eller pensel. Låt dra ca 5 minuter och torka sedan noga av med en torr trasa. Ju hårdare du torkar och efterpolerar, ju slätare yta får du. Om du vill kan du förstärka detta skydd med ännu en strykning. Följ färg- och oljeleverantörs instruktioner noga. Om du väljer att olja dina skåp på insidan gör du detta till sist när skåpen är färdigmålade. Detta för att färgen annars kan få svårt att fästa på de oljade ytorna. Vi rekommenderar inte att måla modulernas insida då all färg behöver dagsljus för att behålla sin kulörbeständighet.

6. Trärent

Om du vill ha ett trärent utseende kan du olja eller vaxa dina
moduler. Tänk på att exempelvis linolja gör att skåpen blir gula.
Man kan köpa olja eller vax med pigment för att få bort lite av det
gula i furun. Testa gärna på en sida av skåpen som inte kommer
vara synlig innan du ytbehandlar hela köket.
Även här är det viktigt att du ytbehandlar på både ut- och insida
av dörrarna så de inte slår sig.