Varukorg

FUNKISKÖK
0

Skötselråd

Insidan

Vi rekommenderar att skydda insidan av ditt kök med exempelvis paraffinolja. Lägg på ett flödigt lager, det räcker fint för att insidan ska få åldras vackert över tid. Om du vill kan du förstärka detta skydd med ännu en strykning. Lägg på rikligt med en väl fuktad trasa, svamp eller pensel. Låt dra ca 5 minuter och torka sedan noga av med en torr trasa. Ju hårdare du torkar och efterpolerar, desto slätare yta får du.

Rengöring

Var alltid försiktig med att använda starka rengöringsmedel. Får du fläckar torkar du av dessa med ett milt rengöringsmedel som tex såpa. Försök att undvika syrabaserade rengöringsmedel då dessa kan skapa missfärgningar.

Gångjärn

I kök med överfalsade luckor sitter luckorna på överfalsade gångjärn. I den lilla kontaktytan mellan gångjärnen kan det vara bra att sätta en liten klick universalfett. Vi skickar med en liten zippåse fylld med fett i din leverans. Klipp av ytterst lite av ett nedre hörn och använd den som en liten  fettspruta. Lyft av luckan och sätt en klick universalfett ungefär stor som en droppe på kontaktytan. Sprid ut fettet med en fingertopp. Häng på dörren och vicka försiktigt på luckan fram och tillbaka. Torka av överblivet fett med ett torrt hushållspapper.
För att justera dessa gångjärn måste en gångjärnsriktare (modell mindre) användas.

I kök med moderna gångjärn från Blum (så kallade grytgång järn) behöver du inte tillföra ytterligare olja eller fett. Detta kan tvärtom skada dina gångjärn om det appliceras fel. Torka av dem med en fuktig trasa om de blir smutsiga. Gång järnen kan justeras med de krysskruvar du hittar på gångjärnet. Använd en stjärnskruvmejsel.

Lådbeslag

Våra lådbeslag kommer från Blum. Dessa ska inte behandlas med ytterligare olja eller fett då de kan skadas av detta om det appliceras fel. Viktigt är att du försöker hålla beslagen så damm- och smutsfria som möjligt under sin livstid. Efter några år kan man torka av dem försiktigt med en fuktig trasa och dammsuga utrymmet där lådan/lådorna sitter. Lådorna kan lossas från sina utdragsbeslag med det främre fästbeslaget under lådan. I dessa kan du också justera lådans placering i stommen. För mer information om detta kan man på nätet hitta monteringsfilmer från Blum Movento.